joi, aprilie 07, 2011

Concert de Paste -J.Haydn "Ultimele sapte cuvinte ale Mantuitorului pe Cruce"

Brasov - biserica "Adormirea Maicii Domnului" - Piata Sfatului - marti 5 Aprilie 2011

Concertul de Paste cu oratoriul „Ultimele şapte cuvinte ale Mântuitorului pe cruce” de Franz Joseph Haydn, a fost sustinut de Quartetul "Gaudeamus" din Brasov, cu participarea actorului Adrian Munteanu.

Cele şapte meditaţii muzicale pornind de la ultimele cuvinte ale lui Iisus au fost scrise de Joseph Haydn pentru orchestră în 1787, fiind comandate pentru slujba din Vinerea mare, de la biserica din grota Santa Cueva de lângă Cádiz (Spania) , fiind una dintre cele mai cunoscute creaţii destinate timpului prepascal din întreaga literatură muzicală occidentală.
Concepute initial de J.Haydn pentru orchestra mare si mai tarziu adaugand lucrarii parti corale, pentru a transmite direct, prin voce omeneasca, cele sapte propozitii pe care Isus le-a rostit pe cruce, ulterior le-a transpus in sonate pentru cvartet de coarde.

"O cale pentru a-l emoţiona şi pe ascultătorul cel mai nepriceput în profunzimile sufletului său”, astfel Haydn descria opera sa. Momentele spirituale inspirate de cuvintele rostite de Mântuitor pe crucea Golgotei, cate o Sonată pentru fiecare frază pronunţată de Cristos pe Cruce, cu partea de introducere si finalul cutremurator dau unicitate şi genialitate acestei capodopere a perioadei clasice, la fel de actuala azi ca si atunci cand a fost creata.

Chiar daca lucrarea are sapte Sonete cu introducere si cutremurul din final, este unitara prin legaturile armonice dintre acestea.
Introducere
Sonata I: "Tata, iarta-i, caci nu stiu ce fac!"
Sonata II : "Astazi vei fi cu Mine in Rai"
Sonata III : "Femeie, iata Fiul Tau!"
Sonata IV: "Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, pentru ce M-ai parasit?"
Sonata V: "Mi-e sete!"
Sonata VI: "S-a sfarsit!"
Sonata VII: " Parinte, in mainile Tale imi incredintez sufletul meu!"
Cutremurul

Implorarea dramatica a lui Cristos, cum este pastrata de evanghelisti, nu este un strigat de deznadejde, ci o invocatie, o cerere staruitoare plina de speranta, asa cum sunt si cuvintele din Psalmi. Muzica aceasta este un suport pentru meditatie in Saptamana Sfanta, in demersul nostru de a ne salva prin speranta, iertare, iubire.

Concertul sustinut de Cvartetul "Gaudeamus" a reusit sa creeze o aura de sunete invaluitoare acentuate si de acustica din interiorul bisericii si atmosfera spirituala a locasului de cult. Absolut inaltator, adaugand cadenta si ritmul imprimat de recitarea de exceptie, din Psalmi, a actorului Adrian Munteanu.

Astfel de momente aduc bucurie in sufletele celor care o primesc si o folosesc pentru a trai in har si mantuire.


Prezentarea autorilor concertului:
Quartetul "Gaudeamus" se prezinta cu un numar impresionant de piese in repertoriu si cu un palmares bogat de premii si participari la concursuri interne si internationale,  inregistrari audio si TV. Recomandarile sunt exceptionale, de la mari compozitori si critici de arta, care au remarcat printre altele profesionalismul si integritatea lor, seriozitatea abordarii lucrarilor de muzica de camera, abilitatile tehnice si interpretative.
Quartetul este compus din:
Lucia Neagoe - vioara I
Raluca Irimia - vioara a II-a
Leona Varvarichi - viola
Sebastian Vartosu - violoncel

Adrian Munteanu, personalitate cu realizari deosebite in interpretare teatrala, regie, scenografie si interpretare actoriceasca, si de asemenea autor a numeroase carti cu povesti in versuri, volume de poezie, eseistica si cronica de teatru.















RECITAL INSTRUMENTAL la Brasov

In ziua de marti 5 aprilie 2011 La Muzeul "Casa Muresenilor" din Brasov au concertat Valentin Serban -vioara si la pian Liliana Iacobescu



Talentatii interpreti au avut in repertoriu piese compuse de :

J.S.Bach -Ciacoma pentru vioara solo (Partitura a 2-a BWV 1004)
J.Brahms - Sonata op.78 nr.1 in Sol Major
P.I -Vivace ma non troppo
P.II -Adagio
P.III - Allegro molto moderato
E.Ysaye - Sonata nr.6 pentru vioara solo
G.Enescu- balada
H.Wieniawski - Schertzo -tarantella op.16


Desi foarte tanar, violonistul roman Valentin Serban, cu studii interpretative aprofundate, insusite de la mari violonisti din tara si din strainatate a primit ca o confirmare pana acum un impresionant  palmares de premii.
In acest recital, prin tehnica interpretarii, daruirea si transmiterea emotiei muzicii prin  intermediul viorii si mai ales prin seriozitatea apropierii de piesele muzicale,  a reusit alaturi de renumita pianista Liliana Iacobescu sa aduca momente de mare bucurie si traire artistica.