duminică, martie 13, 2011

de MARTISOR

Este vorba de o sarbatoare ce vine inca din neolitic, poporul stravechi carpatin, geto dacii, sarbatorea la 1 Martie Anul Nou, data schimbata in Tarile Romane la 1701. Au trecut peste 300 de ani de la impunerea calendarului gregorian, dar poporul român preferă să sărbătorească de două ori acelaşi eveniment, decât să renunţe la tradiţie.


Eu ma bucur de fiecare an de Martisor si mesteresc aceste mici talismane pe care le daruiesc celor care sunt in preajma mea si care sa le aduca sanatate si noroc.


De ziua Martisorului si la Muzeul Satului din Bucuresti se organizeaza sarbatoarea dupa traditie cu martisoare create manual si diverse spectacole. Prezent intotdeauna la aceste intalniri deosebite din an este si Teatrul Masca care aduce un plus de culoare prin reinvierea traditiei fiintelor fabuloase si eroi din mitologia romaneasca, prin masti gigant.


Dupa ce este purtat toata luna martie, printre alte traditii, martisorul este prins si de ramurile unui pom pentru ca roadele sa fie bogate si de asemenea cine isi pune o dorinta cand atarna martisorul in pom aceasta se va implini.


SONET
de Adrian Munteanu la 1 Martie 2011

Ce râuri nu ţi-au dat lucind sărutul,
Desferecând izvoarele din mină ?
Ce duh viclean nu a râvnit să vină
În umbra ta, ursindu-ţi începutul?

Care aripă zveltă de albină
Nu şi-a zvârlit în necuprins avutul,
Ca să frământe-n pătimire lutul
Ce te-a-nălţat pe tine drept regină?

Ce răzvrătiri de vânt se scurg în floare
Sporind luminii magicu-i contur?
Când ţi-am atins a buzelor răcoare

S-au năruit palatele-mprejur
Şi-o lacrimă prelinsă la picioare
A prefăcut nisipu-n aur pur.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu